Anglès per a l’estiu

English for summer.

Estiu de 2015. Som completament immersos en la llengua anglesa. Sí, som a Catalunya i aquí ens comuniquem en català i en espanyol, però no em negareu que ara més que mai els missatges en llengua anglesa ens envolten arreu. En podem ser més o menys conscients, però és la realitat que ens envolta, un tema que m’agradarà argumentar en una altra ocasió, si bé és el fonament de la proposta que us faig avui.

Us proposo algunes activitats poc acadèmiques que la canalla pot fer a l’estiu per consolidar l’anglès que ha adquirit durant el curs i, per què no?, millorar-lo.

1. Uns minuts de contacte diari amb l’anglès oral (ni que siguin 3 minuts al dia).

Es tracta de buscar una forma que els resulti agradable per escoltar una estoneta d’anglès cada dia, ja sigui una cançó, uns dibuixos animats, una pel·lícula, una sèrie de TV…

Els mitjans electrònics ens posen fàcil aquesta possibilitat (TV, DVD, Internet (tauleta, smartphone, ordinador), ràdio al cotxe, fil musical al supermercat o la consulta mèdica, etc).

L’objectiu no és entendre-ho tot paraula per paraula, sinó descobrir-hi paraules conegudes i procurar comprendre el sentit global del missatge o d’una part d’aquest.

Poder llegir la lletra de la cançó (lyrics) mentre està sonant dóna confiança i ajuda a comprendre-la (p.ex. a youtube), així com llegir els subtítols en anglès dels dibuixos i pel·lícules (la TDT permet canviar l’opció al televisor).

2. Aprendre una paraula nova en anglès cada dia (com es diu, com s’escriu i el seu significat). t-shirt-wiw

Seria bo anar escrivint aquestes paraules a una llibreta, on han anar «col·leccionant” l’anglès de l’estiu, per recordar-ne l’ortografia (spelling).

És recomanable afegir-hi una imatge (retall de revista, cromo, dibuix, etiqueta, foto…) inspirada en el seu significat i, si cal, anotar-la en català i espanyol (sense errades ortogràfiques!).

Per descobrir el significat de noves paraules han practicat a classe l’ús d’eines on-line (diccionari multilingüe, el traductor de google, i altres), tasca on habitualment necessiten ajuda i orientació.

Es tracta de fer-los conscients de l’anglès escrit que els envolta a la vida quotidiana i anar-lo incorporant al seu bagatge lingüístic: paraules a la roba (especialment a les samarretes), als aparells electrònics, a Internet, als jocs electrònics, a les joguines, a les cançons de moda, als dibuixos animats, les pel·lícules i les sèries de tv preferides,…

Com ho veieu?

Us garanteixo que aquest tipus d’activitats són una ocasió d’or per als pares i mares per compartir una agradable estona amb els nostres kids (nens i nenes que s’estan fent grans i que de mica en mica s’aniran distanciant de nosaltres perquè l’adolescència treurà el nas aviat).

Es tracta d’activitats que es poden practicar a qualsevol lloc i no us han d’ocupar més de 10 minuts al dia, a tot estirar. Tot i que estic segura que, quan hi trobeu el gust tots plegats, això pot convertir-se en un divertimento habitual per a tots els membres de la família (alguns avis em confessen que estan descobrint l’anglès amb els néts).

Ah! I no em valen les excuses d’alguns adults (que ja us sento!): “jo no sé anglès”, “a mi no se’m dóna l’anglès”, “jo no me’n recordo”, “jo no tinc temps”… Atureu aquesta xerrameca cerebral, llegiu aquestes propostes i poseu-les en pràctica amb els vostres fills… Penseu: què hi puc perdre?

Els parents (=pare i mare, en català), visquem junts o separats, podem ser un model per als nostres fills de com afrontar els aprenentatges. De fet, ho som! Ens agradi més o menys, pare i mare  (també els adults que passem més hores amb la canalla) som el model fonamental dels nostres fills en tot, també en l’actitud amb què afrontem l’adquisició d’una llengua forània com l’anglès. Per tant, és molt valuós poder-los acompanyar en el descobriment i aprenentatge de l’anglès. Amb ells aprendreu anglès… i de franc! 😉

Have your say! Digues la teva!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s